За Балчик

Гр. Балчик е крайбрежен град, създаден е преди повече от 2600 години. Разположен в средните части на северното Българско Черноморие, в близост до курортния комплекс Албена.

Значима забележителност на Балчик е архитектурно-парковият комплекс „Балчишки дворец“ – състоящ се от комплекс вили изграден 1924-1934 г. за лятна резиденция на румънската кралица Мария.

 

 

Това е едно необикновено място, напомнящо едновременно на райската градина на Адам и Ева, сюжети от древногръцката митология, приказния свят от 1001 нощ, и всичко това съчетано с удивителна морска панорама, тераси, градини с уханни цветя…

Част от Архитектурния комплекс “Двореца” е и Ботаническата градина на Балчик. Колекцията от растителни видове, донесени от цял свят, е разположена на площ от 65 дка. Общият брой на растителните видове, отглеждани в градината, надхвърля 2 500. Днес Ботаническата градина разполага с най-богатата колекция кактуси на Балканите и в Източна Европа.

Други интересни забележителности са: Етнографски музей, Художествена галерия, Градски исторически музей. В района на Балчик се намират Нос Калиакра, Камен бряг, Побитите камъни, Мидената ферма, Аквапарк, Делфинариум и др.